ACUM LA NEPTUN TV:
<< LISTA COMPLETA -

Un taxi pentru Tobruk (1960)


708 Gen: Drama
Regia: Denys de La Patelliere
Distributie: Lino Ventura, Charles Aznavour
Durata: 95 minute
Data difuzarii: 9 aprilie 2016, Ora: 20:30

Acţiunea se petrece în Libia, în vara lui 1942. Un detaşament de asalt francez participă la un raid în Tobrouk şi aruncă în aer un depozit de carburant din deşertul nord-african. În această misiune comandantul detaşamentului moare şi camionul în care se deplasau este distrus. Cei patru  militari francezi pornesc pe jos în dorinţa de a întâni Aliaţii, la o distranţă de 400 mile în El Alamein.

După o zi de mers prin deşert sub soarele dogorâtor reuşesc să captureze maşina unei patrule germane, după ce îi împuşcă pe combatanţii nemţi. Doar unul singur rămâne în viaţă, căpitanul Ludwig von Stegel, din Afrika Korps, care este luat prizonier de francezi. Relaţiile dintre francezi şi neamţ sunt deosebit de încordate, mai ales că unul dintre membrii detaşamentului de asalt, Samuel, este evreu. Însă drumul, plin de pericole, este o grea încercare pentru toţi, o luptă pentru supravieţuire, care cere încredere şi colaborare de ambele părţi.

Treptat ostilităţile dispar, între ambele părţi apare o camaraderie care nu este neapărat de bună voie, însă este autentică. După ce au trecut cu bine printr-un bombardament şi au traversat un câmp minat, mai au puţin şi se apropie de destinaţie. Chiar dacă mai au în ei o doză de antagonism, cei patru francezi nu prea ar vrea să-l predea pe ofiţerul neamţ Aliaţilor.