ACUM LA NEPTUN TV:
<< LISTA COMPLETA -

Dincolo de America (2007)


248 Gen: Drama
Regia: Marius Barna
Distributie: Daniela Nane (Milena), Mihai Stăescu (Manu Gheorghiu), Dorel Vişan (Marcus), Valentin Teodosiu (Stan), Şerban Ionescu (Yan Vesa), Maria Dinulescu (Ingrid), Mihaela Mihăscu (Margareta), Ionuţ Alin Ionescu (Cristi)
Durata: 1h 50'
Data difuzarii: 17 aprilie 2017, Ora: 21:30

DINCOLO DE AMERICA este un thriller psihologic, cu insertii erotice care includ atat sentimentul cel mai genuin, cat si sexualismul cel mai cinic - ca arhetipuri codificate ale unei societati inchise, coercitive, dictatoriale. Canavaua epica este de basm modern, pe o variatiune a temei Pygmalion si Galateea cu roluri inversate, desfasurata intr-un spatiu concentrationar, conducand la un CASABLANCA est-european, in care povestea de dragoste, fundament al pastrarii identitatii umane, infrunta regimul totalitar.

In ultima ei carte de basme - DINCOLO DE AMERICA, seducatoarea scriitoare dizidenta Milena povesteste despre sinuciderea unui marinar pe puntea vasului care urma sa-l duca in America, dupa ce acesta aflase ca prietena lui fusese violata de alti marinari. Volumul subversiv este confiscat din librarii. Acuzata ca incearca sa corupa mintile cititorilor, impingandu-i la evadarea din sistem prin sinucidere, Milenei i se interzice calitatea de scriitor, femeia fiind repartizata, ca zidar, pe un santier de reeducare.

In disperare de cauza, ea ii cere ajutor fostului ei iubit Ian - profesor de franceza si director de scoala, cu legaturi misterioase direct la Cabinetul 1 al dictaturii. Ian sfideaza ordinele si o angajeaza pe Milena ca profesoara. in schimb, ea accepta sa reia relatia lor mai veche, intrerupta din cauza sexualitatii lui dominatoare. Toata lumea, inclusiv seful Politiei Secrete, perfidul colonel Marcus, care o urmareste pe Milena ca o umbra, isi pune aceeasi obsesiva intrebare: de ce s-a sinucis marinarul din carte? La insistentele prietenilor ei actori, dintre care se distinge Edgar, Milena incepe sa traduca textul cartii in engleza, sperand sa-l scoata clandestin din tara si sa-l publice in Statele Unite.

Respingand avansurile lui STAN, vicios vanator de fuste si sef al santierului Salii Congreselor din vecinatatea scolii, Milena are, in acelasi timp, un admirator frenetic in tanarul MANU – poreclit Visatoru’, un personaj naiv, dar rebel si impulsiv, zidar pe acelasi santier. Desi constient ca nu face parte din lumea Milenei, Manu este indragostit de ea fara speranta si incearca sa-i capteze atentia cu o falsa tentativa de sinucidere, imitatie a sinuciderii marinarului din carte. Ca urmare, Milena este arestata pentru o asa-zisa instigare la sabotaj politic.